Loading

Nikolines story

Nikoline Tryde Hølund
- Winnaar van SOFACOMPANY’s designwedstrijd 2016

Nikoline Tryde Hølund zette in 2016 haar eerste stap op het gebied van ontwerpen toen ze met de gestroomlijnde en veelzijdige daybed Rem de eerste ontwerpwedstrijd van SOFACOMPANY won. Wat vond ze van de ervaring om haar eigen meubelstuk werkelijkheid te zien worden? En welke tips heeft ze voor de deelnemers van dit jaar?

Liefde op het eerste gezicht

“De eerste keer dat ik Rem zag was op een fotoshoot toen ik op het punt stond om bekend te worden als de winnaar van de wedstrijd. Ik liep door de deur naar binnen en daar stond hij! Ik kon hem aanraken, erop zitten, eromheen lopen. En het was geweldig om het concept dat ik in mijn hoofd en op papier had in het echt te zien als een fysiek model,” herinnert Nikoline Tryde Hølund zich.

Toen ze in 2016 meedeed aan de ontwerpwedstrijd van SOFACOMPANY was ze een professionele stoffeerder en werkte ze fulltime in het vak. Maar nadat ze de wedstrijd had gewonnen met haar daybed Rem, ging ze van het werken met andermans ontwerpen naar het maken van haar eigen ontwerpen voor SOFACOMPANY - en dat doet ze nog steeds.

De gedachten achter het winnende ontwerp

Nikoline is altijd geïnteresseerd geweest in meubels en interieur, dus toen ze over de wedstrijd las, had ze al een idee in gedachten. Ze had zelfs al een zelfgemaakt prototype van wat later het slaapbank Rem werd in huis.

“Ik had altijd al gezocht naar een fijne zetel die geen enorme kolos was, maar een stijlvol en gestroomlijnd ontwerp had. Dus maakte ik een constructie (in dezelfde grootte als Rem) van een aantal oude melkkartons, een houten frame en een aantal kussens. En toen ik bezig was met de voorbereidingen voor de wedstrijd, was ik blij dat ik in het assortiment van SOFACOMPANY niet iets zag dat daar op leek.”

Drie ontwerptips voor de deelnemers van dit jaar

Het is best een lange weg van een zelfgemaakt model via een schets naar het insturen van het design en het in real life zien ervan. Maar wat is het geheim achter een winnend idee? Nikoline heeft haar top drie tips verzameld voor de deelnemers aan de wedstrijd van dit jaar:

  1. Los een probleem op: Maak iets dat je zelf nodig hebt of dat een probleem kan oplossen. Voor mij was dat een comfortabele zetel gekenmerkt door een gestroomlijnde, moderne look met een focus op materialen (metaal, wol en leer). Ik wilde flexibiliteit, dus met mijn ontwerp kun je de rugkussens verwijderen en van Rem een logeerbed maken. Of verplaats de bedrol van de ene naar de andere kant, afhankelijk van waar het meubel wordt neergezet.
  2. Toon persoonlijkheid: Maak iets dat je eigen duidelijke DNA/persoonlijkheid/smaak laat zien, in plaats van je aan te passen aan de smaak van SOFACOMPANY.
  3. Neem risico's: Wees niet bang voor innovatie. Toen ik Rem ontwierp, waren ze eigenlijk op zoek naar een zetel, maar ik maakte een daybed die er helemaal niet uitzag als iets in het assortiment van SOFACOMPANY. Het feit dat ik een risico nam was misschien één van de redenen waarom ik won.

Veel succes voor de deelnemers aan SOFACOMPANY's designwedstrijd 2020!

De deadline voor aanmelding is 11 maart 2020.

Lees hier meer over prijzen en voorwaarden