Loading

Céline Hallas

Kleurrijk wonen in Kopenhagen

Onlangs waren we op de koffie geweest bij de Deense fotografe en styliste Céline Hallas. Ze woont in het mooiste kleurenappartement van het prachtige Kopenhagen. Hier vind je roze muren, kunst, designobjecten, Hello Kitty en veilingvondsten - die allemaal een eigen plekje hebben gekregen in haar hart. We hebben een gesprek gehad met de lieftallige Céline over het belang van een huis, stijl en design – lees en laat je inspireren!

Naam: Céline Hallas

Geboortedatum: 25.01.79

Beroep: Fotografe, fan van veel kleur en ontwikkelaar van visuele concepten.

Medebewoners: Céline woont samen met haar man Daniel, kinderen Samuel (17 jaar) en Sienna (12 jaar) en hun hondjes Ziggy Stardust en Master Yoda.

Favoriete citaat: “Maak liever een slechte indruk dan geen indruk.” - citaat van Céline’s moeder.

Huis, hart en ziel

Er is geen twijfel over mogelijk dat Céline graag speelt met kleur, ontwerpen en uitdrukkingen. Haar huis is veel meer dan een speelplaats, het is ook de plek waar zij het liefst tijd met haar familie doorbrengt. Haar familie moet succesvol functioneren en dat doet het ook. Haar hart en ziel zitten in de prachtige kleine snuisterijen en in de opvallende meubels die niet zo snel te vinden zijn in de plaatselijke interieurwinkel.

Je huis is prachtig op een buitengewone manier – Wat betekent het huis voor jou?

Mijn huis is mijn speelplaats. Hier krijg ik de kans om te doen waar ik zin in heb. Het is ook mijn plek waar ik het liefst ontwerp. Mijn familie is essentieel, dus het betekent veel voor mij om iets te creëren waar we allemaal van genieten en wat ons tegelijkertijd inspireert.

De twee honden van Céline, Ziggy en Yoda, spelen een grote rol in Céline’s hart en huis. De fauteuil Betty was daarom ook een veilige keuze. Op de Betty kan Céline een pauze nemen van het dagelijkse leven samen met haar twee hondjes. Céline heeft de Cameron Amber-stof gekozen voor Betty in ons ‘Zelf ontwerp’concept. “Het is echt een stoel waar je lekker op kan zitten en zonder gêne je telefoon kunt checken. Soms lijkt de fauteuil een beetje op een teddybeer en op Ziggy, onze poedel.”

“Onze zoon denkt dat we in een speelparadijs wonen en misschien heeft hij wel gelijk.”

Wij merken dat je altijd met iets nieuws bezig bent in je huis – wanneer begon je interesse in decoreren, stijlen en herinrichten?

Ik besteedde als kind best veel tijd aan decoreren. Het begon op de basisschool, waar ik paar programma’s op tv zag waar ze een meubel aan het slijpen waren, het meubel kreeg hierdoor een ‘gebruikte’ uitstraling. Tot slot gaven ze hier en daar gouden details. Mijn liefde voor decoreren is sindsdien alleen maar sterker geworden.

Als je van huis kon ruilen, met wie zou je dan ruilen?

Dan zou ik de Deense galeriehouder Peter Amby kiezen. Hij is nog kleurrijker dan ik. Hij heeft iets wat ik niet heb. Hij heeft frivoliteit. Ik word gevangen door het praktische aspect, waar hij het allemaal juist loslaat. Ik zou graag willen dat ik het ook los kon laten, maar ik wil de controle niet verliezen.

Peter Amby is een Deense galeriehouder en kunstliefhebber. Zijn galerij, Last Resort, is gelegen in Denemarken (Borgergade 2, 1300 Kbh K). De galerij richt zich op hedendaagse kunst. De galerij is open van dinsdag tot vrijdag van 12 tot 17 uur, en op zaterdag van 11 tot 14 uur.

Welk muziekstuk past het best bij je huis?

Ik denk meteen aan David Bowie. Er is een gevoel van onbezorgdheid in ons interieur en dat past wel heel goed bij zijn carrière. Vooral het lied “Life on Mars,” dit is het nummer waarmee ik voor het eerst met zijn muziek in aanraking ben gekomen.

Goede stijl moet uitdagen en plagen

Op het eerste gezicht zie je dat Céline en de Hallas familie niet leven zoals de meeste andere mensen. Het lijkt in ieder geval niet op de huizen in de glossy tijdschriften. Gelukkig. Hier is genoeg ruimte voor alles waar Céline van houdt. Céline jongleert met de mooiste kleuren, prachtige veilingvondsten en bekende designklassiekers, bij voorkeur met een post-modern tintje. Het is moeilijk om er niet door gefascineerd te raken.

Het is niet makkelijk om je stijl te verwoorden – hoe zou je het zelf beschrijven?

Ik decoreer altijd met kleur, het zijn altijd hele verschillende dingen waar ik verliefd op word. Ik heb niet één stijl, ik gebruik alles wat ik onderweg tegenkom.

Je zegt dat je houdt van ‘postmodernisme’ – wat vind je leuk aan deze stijl?

Ik vind de krachtmeting tussen praktisch en minimalistisch opwindend. Ik vind het leuk dat je soms moet worstelen om van een specifiek ontwerp te houden. Het feit dat je het niet direct ziet als iets wat netjes, mooi of nuttig is.

Wat is "postmodernisme"?

Postmodernisme is ontstaan in de jaren ’70 en ’80 als
reactie op modernisme. Het probeert weg te
komen van simpliciteit en experimenteert
met nieuwe uitdrukkingen.

Het resulteerde in fantasierijke mengsels
van verschillende stijlen en waarbij kleuren,
vormen en materialen uniek gebruikt worden.

“Ik houd ervan om met dingen te werken die niet meteen als mooi worden gezien”

Wat is een goed ontwerp, volgens jou?

Een goed ontwerp is een ontwerp waar je je comfortabel bij voelt of een ontwerp dat interessant is voor het oog. Dit kan ook allebei zijn. Een ontwerp moet aan bepaalde criteria voldoen. Denk bijvoorbeeld aan zitcomfort en het moet mijn smaak uitdagen, zo zijn er wel meer dingen waardoor een meubel op kan vallen.

“Ik heb momenteel een zwak voor Duits design. Het lijkt erop dat ik de enige ben in Denemarken die dit nu heeft. Hahaha”

Het lijkt erop dat elk meubel in het appartement met zorg geselecteerd is. Is er een meubel dat speciaal voor je is?

Veel meubels zijn speciaal voor mij omdat ik ze al een lange tijd verzamel, aan de andere kant ben ik niet erg sentimenteel. Ik kan ze ook weer makkelijk loslaten. Op dit moment vind ik mijn Ettore Sottsass spiegel enorm indrukwekkend. Ik vind het leuk om met dingen te werken die niet per se schoonheid uitstralen. Nu kan ik er een tijdje naar kijken en leren om ervan te houden.

Céline heeft, net zoals met de spiegel, gekozen voor eetstoelen van Sofacompany die het oog uitdagen. Het moet opvallen. “Ik werd verliefd op de eetstoelen door het textiel. Het was de nauwgezetheid en textuur waar ik me erg door aangetrokken voelde. Alle mogelijke kleuren en dan is het toch blauw. Het is zo’n textiel dat het oog een beetje plaagt.”

Een mix van schoonheid, anekdotes en persoonlijkheid

Op de muren hangen de mooiste foto’s. Het oog vangt voortdurend iets nieuws. Naast moderne hedendaagse kunst van bijvoorbeeld Eske Kath hangt een oude poster van de basisschool, een lithografie die de dochter van Céline haar heeft gegeven. Ook hangen er veel andere posters uit talloze tentoonstellingen. Hier zijn geen regels en hangt er alleen maar schoonheid aan de muur.

Het appartement heeft een goede mix van nieuw en oud. Heb je een familie-erfstuk dat speciaal voor je is?

Ik heb niet veel antiek meer, ik heb nog wel een paar dingen van mijn oma. Bijvoorbeeld een keramische schotel. Niemand vindt de schotel uniek. De schotel stond in haar mooie woonkamer en als kind keek ik er altijd naar, dat weet ik nog zo goed. Ik zou het nooit gekocht hebben als ik het vandaag had gevonden, maar de herinnering van mijn oma is voor mij belangrijker.

Recyclen is populairder dan ooit – wat betekent recyclen voor jou?

Wij hebben een aantal gerecyclede stukken thuis staan die anders nooit een optie voor ons waren geweest én ik houd ervan om op deze stukken te jagen. Er is iets speciaals aan het jagen op een meubel voor een heel jaar. Het brengt mij veel meer geluk dan wanneer ik naar een traditionele winkel ga om iets nieuws te kopen.

Je appartement staat vol met kunst. Waar gebruik je de kunst voor?

Voor mij is kunst absoluut de basis van een huis omdat het zoveel voor de uitstraling van het huis doet. Het kan je huis sieren, mooi en aantrekkelijk maken. Met kunst kun je reflecteren – naast de keus in je meubels – wie je bent, en laten zien dat je meer durft dan dat je voorheen dacht.

Je hoeft niet veel geld uit te geven om mooie kunst te kunnen bezitten. Er zijn zo veel mogelijkheden om iets te vinden wat uniek is en bij je smaak past. Ook Céline koopt meubilair dat niet nieuw is.

“Er is iets speciaals aan het jagen op een meubel voor een heel jaar.”

Célines tre bedste genbrugskøb:

Murano glas sofabord
Ettore Sottsass seng
Charles Eames spisebord, hvor ungerne nærmest er vokset op.

Céline’s beste interieur design tips

Céline heeft geen specifieke strategie
wanneer ze decoreert. Het beste
advies is om je te omringen met dingen
waar jij van houdt. Het maakt dus niet
uit of het er goed uitziet, of dat
het nieuw of oud is. Het gaat om het volgende:
heb ik hier gevoelens bij? Maakt het mij gelukkig?
De rest is irrelevant voor Céline.

Céline’s 5 favoriete winkels:

Lauritz.com
Bruun Rasmussen, Bredgade 33, 1260 København K
Last Resort Gallery, Borgergade 2, 1300 Kbh K.
kunstsalonen.com
Bukowskis.com

“Ik houd van Last Resort Gallery en The Art Salon, maar ik heb geen favoriete galerij. Het is vlakbij mijn huis en sinds ik hier woon, is er in de buurt geen nieuwe galerij bijgekomen. Hierdoor blijft de wijk, waar ik woon, wel weer charmant”.

Een gepassioneerde kleurmeester

In het opvallende appartement van Céline zie je duidelijk intense liefde voor kleuren en een talent om deze prachtig te gebruiken. Ze geeft toe dat de kleuren een significante impact hebben op haar humeur. Ze verandert vaak de kleuren als ze een nieuw idee krijgt.

Je bent niet bang om kleuren samen te brengen. Heb je een favoriete kleur?

Blauw! Deze kleur komt altijd terug. Ik kan niet uitleggen waarom ik van blauw houd, maar ik word emotioneel positief beïnvloed door de kleur blauw.

Sienna's kamer: Dix Blue van Farrow & Ball
Woonkamer: Peignoir van Farrow & Ball
Keuken: Lakens van Farrow & Ball

De verf van Farrow & Ball kun je kopen bij: kleurwaaier.nl

“Blauw! Deze kleur komt altijd terug”

Hoe Céline een nieuwe kleur uitkiest voor haar muur

Veel interieur-experts raden bij het kiezen van een nieuwe muurkleur aan om er op te letten of een kamer afhankelijk is van een bepaalde kleur en of het wel past in het gehele huis. Céline is het hier niet mee oneens, maar wanneer ze een nieuwe kleur wil – en dat wil ze vaak – is het essentieel dat ze zich comfortabel voelt met die kleur. Dan komt het eigenlijk altijd goed.

Je zou denken dat de kleuren wit, beige en grijs de meest rustige kleuren zijn in elk huis. Maar bij Céline hebben deze kleuren het omgekeerde effect. Dit kun je goed zien bij de Cloé hocker van Sofacompany, die Céline heeft gekozen met de kleur Talent Cool Grey. “Ik heb juist deze hocker gekozen omdat hij opvalt tussen al de andere kleuren in mijn huis.”